תמר עם כל דבר

"וַיָּבֹאוּ אֵילִמָה וְשָׁם שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה עֵינֹת מַיִם וְשִׁבְעִים תְּמָרִים וַיַּחֲנוּ שָׁם עַל הַמָּיִם." (ספר שמות), "וְהִיא יוֹשֶׁבֶת תַּחַת תֹּמֶר דְּבוֹרָה בֵּין הָרָמָה וּבֵין בֵּית אֵל בְּהַר אֶפְרָיִם וַיַּעֲלוּ אֵלֶיהָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לַמִּשְׁפָּט." (שופטים), אָמַרְתִּי אֶעֱלֶה בְתָמָר אֹחֲזָה בְּסַנְסִנָּיו; (שיר השירים)  צַדִּיק כַּתָּמָר יִפְרָח כְּאֶרֶז בַּלְּבָנוֹן יִשְׂגֶּה (תהילים).

אחד משבעת המינים, התמר הוא הרבה יותר ממה שנראה לעין. הפרי העסיסי, המרווה, המתוק, תענוג כשהוא קפוא, תענוג כמו שהוא או בצורות הכנה שונות, ויש בערך מליון כאלה, ארץ ישראל מפורסמת בתמרים שלה, וב"חצר כנרת" מהללים את הפרי.

איך הכל התחיל? כמו תמיד בזכות החלוצים, והפעם שני חברי קבוצת כנרת- בן ציון ישראלי ועמרם רבר, שעם גרוש וחצי בכיס החליטו להחזיר עטרה ליושנה ובהשראתו של שמואל סטולר, להשיב את התמר אל ארץ התנ"ך. הם סיכנו את חייהם כשנסעו למקומות כמו ביירות, דמשק ואיראן, והמשיכו עד עירק בדרכים מסוכנות ועקלקלות, כדי להשיג חוטרים שאחר כך נאלצו להבריח באמצעות גמלים ומשאיות. את החוטרים נטעו בחצר המיוחדת של המשוררת רחל, והם לבלבו ופרחו.

שמונים שנה אחרי- בחצר כנרת ממשיכים את המסורת והתמרים נקטפים ונארזים כמו שהם, או נמזגים לצנצנות, מכל הזנים- עשירים ברכיבים תזונתיים ממריצים ובריאים, במתכונים שונים ועם תוספות טעימות כמו חלבה, אגוזים או שוקולד, והופכים לתמצית חלום החלוצים, או כמו שהוא מכונה בחצר כנרת – "הסטוריה בצנצנת".

הוזמנתי לראות איך הכל קורה, ובלילה מלא כוכבים, למעשה כבר לפנות בוקר, הגעתי למטע שם כבר הוכנו המנופים שירימו את הגודדים כלפי מעלה. אני צפיתי בגדיד תמרים מזן מעג'ול, שהם כל כך עסיסיים שהם ממש נופלים מהעצים. השיטה היא של עיטוף הפרי על העץ בסלסלות רשת, ואז הפירות נופלים לתוך הרשת וכל מה שצריך זה לאסוף אותם.

שני בני קיבוץ חסונים אספו את הפרי, והארגז הורד אלינו למטה, כדי שנוכל לטעום אותו הישר מהעץ. זה הוביל אותי למסקנה אחת- בפרשנות התנ"ך טעו כשאמרו שהפרי שטעמו אדם וחווה בגן עדן היה תפוח, מכיוון שאם יש פרי שמגיע לו התואר "פרי גן עדן" זה ללא ספק התמר. העסיס הזה שבוקע מן הפרי ונשפך לתוך הפה, המתיקות המלטפת, הישר מהקונדיטוריה של אלוהים.

תוך כדי צפייה בזריחה המרהיבה על הכנרת המתעוררת , טעמנו מני ממתקים עשויים מתמרים, (טיפ שלי- תנו לילדים כדורי תמרים במקום כדורי שוקולד, טעים ברמות וגם בריא הרבה יותר) ושמענו מוסיקה מכל הסגנונות מפי צמד זמרים נגנים בני המקום.

 

התחנה הבאה היתה מה עושים עם  התמרים אחרי שנקטפו ולשם כך הכרנו את מוצר הדגל של "חצר כנרת" – הסילאן. כ100% טבעי, או כמעורב עם טעמים שונים ומרקמים שונים, הסילאן מככב במוצרים רבים כמו ממרחים מתוקים, רטבים לסלטים ולמשרות, ועוד.

 

כדי לקבל רעיונות קיבלנו חוברת מלאה מתכונים, לכל המנות – ממנה ראשונה, דרך עיקריות, תוספות וקינוחים. אפשר למצוא מתכונים רבים ברשת, אני בחרתי להביא כאן כמה דוגמאות למתכונים שהוצעו: (ושימו לב- היות ואני בשלנית קטנה מאד, הלכתי על המתכונים הממש קלים).

כך למשל –

סלט צבעוני פיקנטי ברוטב סילאן חריף מתוק

החומרים לשש מנות:

6 עלי חסה אייסברג קרועים לחתיכות

1 חבילה עלים צעירים חתוכים

6 פטריות שמפיניון חתוכות

12 עגבניות שרי חצויות

חצי כוס פרוסות צנונית דקות

שלושת רבעי כוס צנוברים מטוגנים קלויים

שלושת רבעי כוס סילאן חריף מתוק של תמר כינרת.

אופן ההכנה

להניח בקערה את כל הירקות

לצקת מעל את רוטב הסילאן, לערבב להגיש

ניתן להוסיף כל ירק שרוצים (אני הייתי מוסיפה רצועות עוף מוקפץ או מבושל)

או מנה עיקרית אפילו יותר קלה

עוף בגריל

צריך רק 1.5 ק"ג עוף כל החלקים האהובים

1 כוס רוטב סילאן גריל תמר כינרת

מלח לתיבול

ירקות שורש למילוי התבנית

להשרות את העוף לפחות שעתיים, להוסיף מלח לפי הטעם

לשים בתנור בחום 175 למשך שעתיים ולהגיש.

כמה קל, ככה טעים ופשוט

כמובן שאפשר לעשות מנות עוד יותר פשוטות וטעימות כמו ממרח סילאן וטחינה שעשוי פשוט מערבוב של טחינה גולמית וסילאן לפי הטעם, או תמרים חצויים שממולאים בשקדים או בוטנים, ומסודרים יפה בצלחת הגשה. ואם רוצים יותר קל? אפשר להמתיק משקאות קרים או חמים בעזרת סילאן (מומלץ במיוחד תה), למרוח על לחם כמו שהוא, במקום ריבה, להוסיף ליוגורט לבן במקום לקנות יוגורט שכבר בא עם כל מני טעמים, להוסיף למוזלי וגרנולה, דייסות (המלצה שלי – דייסת שיבולת שועל בחורף, חמה ומהבילה, עם חלב חם, סילאן וקינמון ביד רחבה), ולהחליף במאפים כמו עוגיות, במקום סוכר לבן.

ולמה כל כך כדאי לעשות את המתכונים האלה ואחרים מסילאן ומוצריו? כך הסבירה לנו התזונאית מירב אופיר-

מהו ב עצם סילאן? זהו מיצוי תמרים מרוכז המופק על ידי בישול התמרים וסחיטתם.

הסילאן הטבעי מתוק לכשלעצמו ואין צורך להוסיף לו מתיקות כלשהי, ולכן הוא בריא ומתאים לאכילה בכל קומבינציה. סילאן "תמר כנרת" מיוצר באופן ייחודי מתמרים מובחרים, הוא דל שומן, דל קלוריות, כאמור ללא כל תוספות ,ומצד שני שופע במינרלים , מגנזיום, ונוגדי חמצון, ומצד שני דל בנתרן שמזיק לנו, ועשיר באשלגן שאנו זקוקים לו לצורך הקיום. התמרים והסילאן מפחיתים סיכון למחלות לב וכלי דם, מסייעים במניעת יתר לחץ דם, עשירים בסיבים תזונתיים ומסייעים בשמירה על משקל בריא.

ב"תמר כנרת" ניתן למצוא את הסילאן בצנצנת או בקבוק לחיץ, וגם מוצרים נוספים כמו מליות תמרים ,מארזי תמרים ופירות יבשים, חרוסת, דבש דבורים, תמרים ממולאים וכמובן את הרטבים והממרחים מבוססי הסילאן. באתר יש גם מתכונים, שמצטרפים לאפליקציית המתכונים שניתן להוריד דרך האתר וכך למצוא מתכוני תמרים וסילאן בכל רגע שרוצים. כמובן שיש גם חבילות שי כולל קטלוג מיוחד לראש השנה.

במרכז המבקרים ניתן למצוא לא רק מוצרים אלה אלא גם שפע פירות יבשים, חליטות תה, טחינה וחלבה לפי משקל ,שמן זית משובח, מזון טבעי, ממתקים, מבחר יינות ארץ ישראלים, כלי בית ומתנות לחגים.

עוד פעילות נחמדה שיש במרכז המבקרים היא הסיורים המיוחדים שיוצאים ממנו-

סיור הסטורי בעקבות אנשי קבוצת כנרת שהביאו את החוטרים הראשונים ונטיעת גן רחל.

סיור בין משוררות – רחל ונעמי שמר, הקבורות אחת לצד השניה , הסיפור האישי והשירים המיתולוגיים, ציוני דרך במסלול חייהן – אירועים ומקומות.

סיור במעלה הגבעה– אותה גבעה שכש"אמא באה הנה יפה וצעירה, אז אבא על גבעה בנה לה בית". – החלוצים, שלושת הבתים הראשונים של קבוצת כנרת.

ואיפה ישנו כשהגענו לטיול? במלון אחוזת אוהלו  – אירוח באווירה של טבע, שממוקם על כביש תשעים, מה שאומר גישה נוחה לאטרקציות, מסלולי טיולים ועוד. במלון מדשאות רחבות והוא ממוקם ממש על הכנרת, עם נוף מרהיב מחדר האוכל ואפשרות ירידה לחוף עצמו. (לא חוף מוכרז).  במלון 32 יחידות צמודות קרקע עם מדשאות, ועוד 36 חדרים שמשקיפים לכנרת, כולם מצויידים בשירותים צמודים כמובן, ובאמבטיה ומקלחת נוחים, מזגן, פינת קפה, מקרר, טלוויזיה עם שידורי לווין  והרבה מקום.

אנחנו אכלנו את ארוחותינו בחדר האוכל של המלון שמגיש ארוחות עשירות שכוללות מנות ראשונות, עיקריות , תוספות, סלטי בריאות, סלטים מבושלים וכמובן קינוחים, כשחלק גדול מהם הוא על בסיס תמרים – הטריים ביותר שמגיעים הישר מהעץ. שף המקום מכין גם ארוחות "על הדרך", ויש גם אפשרות לכנסים , סמינרים ,סדנאות או אירועי חברה עם אופציה לכיבוד או ארוחות.

(בתמונות למעלה ולמטה- הכנרת כפי שהיא נשקפת מהמלון)

אחרי ששבענו ישבנו על ספסלים ופינות ישיבה ממש מול המים ובהינו בשמש שעלתה מעל הכנרת.

והצצה קטנה לחלק הקולינרי…

 

 

התחנה האחרונה שלנו בטיול היתה אצל "רוב רוי" -שהוא מקום לשיט בקאנו אינדיאני על הירדן הדרומי.

במקום אפשר להשתתף בפעילויות שונות כמו בניית רפסודות, משחקי התבוננות לאורך שיט, איפור אינדיאני, שיט לילי, אומנות אינדיאנית, טיולי ג'יפים ועוד, אבל ההיי-לייט הוא ללא ספק השיט עצמו- בקאנו לזוג או ברפסודה שהיא בעצם שני קאנו מחוברים ביחד שבה יושבים כחמישה או שישה אנשים. אנחנו היינו חמישה, מתוכם ארבעה בטלנים שלא ממש רצו לחתור וקיוו שהאחרים ירצו. נכנסנו לרפסודה, למעשה לא היינו אמורים לקחת שום דבר איתנו אבל בלי מצלמה, מה שווה טיול? אז הפשרה היתה לעטוף את הטלפונים בניילון, ויאללה לדרך. התחלנו לחתור, כמובן שכל אחד לכיוון אחר וכל אחד מביע דעה על איך השני צריך לחתור, והתחלנו להתקדם. כלומר, להתקדם לצדדים. אחרי שביקרנו שוב ושוב בדפנות של הנהר הצלחנו למצוא את הדרך להתקדם ישר ואז זה נעשה קל יותר. הנהר רגוע מאד, לידנו שחו אנשים (וכלבים), ברווזים חצו את הדרך, צבים השתזפו על סלעים, בין לבין קצת התזנו, קצת נרטבנו, והרבה צחקנו. מאד הרבה צחקנו. לא תאמינו מה חתירה לכיוונים שונים מוציאה מבני אדם.

המסלול הוא הלוך ושוב, כשנקודת ההתחלה היא גם נקודת הסיום ולכן אפשר להמשיך עד הקצה ולחזור, או מה שאנחנו עשינו מפאת קוצר זמן- להסתובב באמצע ולחזור.

על מדורה התבשל לו קפה חם, שתיה קרה חיכתה וכולנו התרעננו להמשך הדרך למרכז הארץ.

בדף האינטרנט של האתר כתוב ש"השייט מתאים לילדים מגיל שנתיים עד מאתיים" – אבל נראה לי שגם אם תגיעו בגיל 300 עדיין תהנו.

אז מה היה לנו שם? אירוח נינוח, שיט קצת פרוע (בגלל המשתתפים, הנהר עצמו מאד רגוע), והמון מתיקות של תמרים ארץ ישראליים עסיסיים של "תמר כנרת".

 

 

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s