טעמי הקיץ של "צובה".

הרי יהודה בשעת שקיעה הם תמיד מראה מרהיב. הכרמים בהרי יהודה שנצבעים בצבעי אדום זהוב חמים הם אחד הדברים היפים ביותר, ואם יש מהם גם תוצרת מלבבת לב ושפתיים, זהו עונג טהור.

הוזמנתי לטעום את טעמי הקיץ של יקב "צובה" שבקיבוץ צובה, הרכב נסע בדרך פתלתלה מעלה מעלה עד שהגעתי לטוסקנה, סליחה, לכרמים התאומים שלה- לצובה.  עם קרני השמש האחרונות ביקרנו בכרמים, ושמענו על האדמה הפוריה, שמניבה מכל טוב, והענבים שגדלים בתנאים האופטימליים ליצירת יינות משובחים- לבנים ואדומים.  הכרמים שניטעו לראשונה ב1996, עשרה זנים שונים על אדמות טרה רוסה , מוקפים בגתות עתיקות נותנים את פריים ליקב שהוקם תשע שנים מאוחר יותר, ומאז מפיק כארבעים אלף בקבוקים בשנה, מהם מיוצאים כשישים אחוזים לאירופה וארצות הברית, כשהם נושאים את תווי האישור של האיגוד האירופי ושל הFDA. היינות נושאים גם תווית כשר למהדרין וכשרות בינלאומית.

את פנינו קיבל פול ראב- מנכ"ל היקב והיינן, שהסביר שהסיבה לאיכות הגבוהה של הענבים היא הלחות הנמוכה והפרשי הטמפרטורות הקטנים בין יום ולילה, וכן גובה של כ700 מטרים מעל פני הים, הכל ביחד יוצרים גן עדן לענבים. הוא גם האחראי לקבוע לכל חלקה את היבול שלה, וכל מה שהכרם צריך – ריסוס, השקיה, טיפול  וכל הפינוקים.

על עצמו סיפר פול שכבר כנער ייצר יינות עם אביו בדרום אפריקה, ומאז זהו סיפור אהבה. דרך העבודה שלו היא יצירת עשרה בלנדים שונים בכל פעם, מסירתם לקבוצת מיקוד – פאנל של אנשים שמבינים ביין ובענבים, שמנקדים עבורו את הבלנדים ובסופו של דבר הבלנד שקיבל את הציון הגבוה ביותר הוא המנצח והמבוקבק. היוצא מהכלל היחיד, ועליו נדבר בהמשך, הוא המהדורה המוגבלת שפול מחליט עליה בעצמו, והיא מופקת בכ1200בקבוקים בלבד, וכל הקודם זוכה.

היינות החדשים שטעמנו היו גם לבנים וגם אדומים.

התחלנו בלבנים הקלילים יותר

סמיון סוביניון 2015, שבילה מחצית מהזמן בחבית ניירוסטה ומחצית בחבית עץ, ושרדונה 2015- שבילה בחבית חד פעמית. היינות, כמו כל היינות של "צובה" הם מ"סינגל ויניארד" – בציר מאותו הכרם כל השנים.ה"שרדונה" הוא ממאה אחוזי ענבי "שרדונה" , מתאים במיוחד כבן לוויה לפירות ים.  ה"סמיון סוביניון" כולל כל אחד מהזנים באחוזים שווים, וגם הוא מתאים לפירות ים ולמוצרי חלב כמו גבינות או רטבי שמנת.

שני היינות קלים מאד, והותאמו לאקלים הישראלי הקיצי. לגמנו אותם בהנאה כשהם קרים ומוגשים לצד גבינה קשה איכותית וחרפרפה שנתנה קונטרה לקלילות היין.

אחר כך התיישבנו לשולחן שערך עבורנו השף אמיר לבין ממלון המלך דוד בירושלים,  כשהמוטו היה שכל המנות והרטבים מוכנים מיינות "צובה".

הסידרה הראשונה האדומה שטעמנו היתה סדרת "מצודה" משלוש שנים עוקבות – 2011, 2012, 2013. הבלנדים היו עם אותם מרכיבים – קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, ולמרות זאת ניתן היה להבחין בהבדלים בין הטעמים. אני לא ייננית או מומחית ליין, כך שאין בדיווח שלי כל מני "עפיצות" ומושגים דומים, אבל אני יודעת מה מסתדר לי בפה ,איזה טעמים אני חשה, איזה מרקמים ומה נשאר לי בפה אחרי הלגימה. הבחירה שלי (כמו של רוב השולחן אגב) היתה הבקבוק החדש יותר מהסידרה, זה של ה2013 בגלל טעמיו היותר "רכים" יחסית לבקבוקים המוקדמים יותר. אם הייתי צריכה להגדיר במונחים של גבריות לעומת נשיות, הייתי אומרת שהבקבוק המוקדם ביותר , ה2011, היה ה"גברי" יותר מבחינת הדגשים של הטעמים, לעומת התווים הנשיים והעדינים (אם כי לא מתוקים) של ה2013.

 

עם היינות הוגשו המנות של שף לבין- דג דניס עם קרם עגבניות, שמן כוסברה וציר דגים, עוף ממולא בתרד וצ'יפס של אורז בר על מצע פולנטה רכה, קרוקט של אסאדו ששכב על רוטב דמי גלאס ותרביך פטריות  והמנה החביבה עלי – כתף טלה שבושלה ביין לאורך כמה ימים , ביחד עם כרוב שקיבל את טעמי הציר והשתבח ביחד איתו וחזה אווז מעושן שליטף את כל המנה.

וגם…

גם בקינוחים שותף היין, אם זה במוס שוקולד ושקדים מסוכרים, ואם זה במנת שני סוגי אגסים שבושלו ביין כמובן, והוגשו עם זביונה, שמורכב גם הוא מיין.

בתוכניות בישול תמיד אומרים ש"כשמבשלים עם יין, חשוב להקפיד שהיין יהיה כזה שהייתם שותים בפני עצמו" – כלומר שחשובה איכות היין. אכן, במנות שבישל השף ניכרה איכות היין גם כשהוא בושל זמן רב, וצורף למרכיבים אחרים.

הבונוס בסוף היתה כאמור המהדורה המוגבלת, "ספיישל ריזרב 2013"  – 75% קברנה סוביניון ו25% סירה. והוא היווה סיומת נאה לערב קולינרי ואלכוהולי מהנה.

(בתמונות – משמאל היינן והמנכ"ל פול ראב, ומימין השף אמיר לבין)

כל היינות שטעמנו הם בעלי יכולת התיישנות מעולה כך שטעמם רק הולך ומשתבח עם הזמן , אם מצליחים להתאפק ולא לסיים אותם כבר כשרוכשים . (המלצה- לרכוש כפול ולשמור חלק).

מעבר ליקב עצמו ניתן למצוא את יינות יקב "צובה" בחנויות יין מתמחות כמו רשת "חינוואי". מחירי היינות ביקב "צובה" נוחים לכל כיס- בין 80-120 שקלים כך שאפשר לרכוש ולהנות עם האוכל, עם חברים או עם הבריזה של לילות הקיץ.

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s