הלילות הקסומים של הרמדאן.

ממש בימים האחרונים החל חודש הרמדאן המוסלמי. ההתחלה היתה כנהוג כששני חכמים עמדו בסעודיה ואישרו שהם רואים את הירח וכך החלו לספור את חודש הרמדאן, חודש של מנהגים רבים, כולל כמובן הצום במשך היום, שבו אסור אפילו לשתות ולעשן, ומצד שני הסעודות הגדולות בערב, בשעת שבירת הצום, כשמארחים ומתארחים ואוכלים מכל טוב.

עמותת "סיכוי" שחבריה הם יהודים וערבים במשותף, פועלת למען שוויון אזרחי לכולם ואחת הדרכים היא באמצעות תיירות- הכרת חלקים בארץ שבדרך כלל אנו חולפים על פניהם, וגילוי היופי שבהם. עכשיו, בתקופת הרמדאן זהו עיתוי מצוין (וגם כל השנה) להכיר ולטייל, ואחד הפרוייקטים של העמותה מכונה "דרכים שלובות" והוא מציע מגוון סיורים וטיולים בכל רחבי הארץ כדי להכיר , לטעום ולנסות את האווירה והמנהגים המיוחדים של העולם המוסלמי, זה שלא מוצג בטלוויזיה ובתקשורת, וחבל. הפרוייקט כולל כמובן תיירנים ערבים ויהודים גם יחד.

בתקופת הרמדאן בשעות הלילה, האווירה תוססת, הרחובות הומים ומלאים בחנויות פתוחות, דוכנים, קולות תפילה מיוחדות באוויר, ואיך אפשר בלי התרבות הקולינרית המפוארת שלא מסתיימת רק במקלובה ובקלוואה?

בין מגוון הסיורים יש למשל "דרך הים" – בכפר קאסם, טייבה וטירה- דבקה, אדריכלות ושוק רמדאן מיוחד, "מרבד ירוק וואדי ערה" – קטאיף, שוק וסעודות איפטר (שבירת הצום) בברטעה, אום אל פאחם, בקעה אל גרביה וכפר קרע, "בעמק ובהר" בנצרת – פגישה עם אימאם בתפילה תחת כיפת השמיים והרבה מתוק של קטאיף, ו"דרך הגליל" – הסטוריה, שוק עתיק והרבה קסם .

רצוי להרשם כמה שיותר מהר, מכיוון שהמקומות בסיורים מוגבלים ומתמלאים מהר. חלק מהסיורים באוטובוס תיירים וחלקם ברכבים פרטיים.

הסיורים מתקיימים בשעות אחר הצהרים עד הערב, שהן השעות שהפעילות מתחילה, בהכנות לקראת סעודות האיפטר. החנויות נפתחות, הריחות מתחילים לעלות (ואין לי מושג איך הנשים המוסלמיות מצליחות להפיק מטעמים למרות שהן אינן טועמות את האוכל בזמן הכנתו), הרחובות הומים והציפיה לערב החגיגי מתחילה.

הוזמנתי לביקור מקדים בכמה מהמוקדים של האירוח והחגיגות ולא תאמינו כמה חוויות בבת אחת.

התחנה הראשונה שלנו היתה בכפר מעוויה- שהוא סוג של "פריפריה חקלאית" של אום אל פאחם. בכפר ביקרנו במחלבת אל רוחה של עבד ומוחמד אגבריה, בשיתוף עם אב המשפחה- שמכינה את הגבינות המסורתיות לכל המאפים והממתקים של הרמדאן.

המחלבה שכמובן פועלת כל השנה, צורכת בכל יום 11000 ליטר חלב "תנובה" והופכת אותו לגבינה, יוגורט ולבאנה, בשיטות מסורתיות ובעבודת יד. טעמנו את הגבינה שטעמה ניטרלי כדי שתוכל להתאים לכל שימוש, (וטעימה גם בפני עצמה) ואת היוגורט החמצמץ והמרענן בשיא טריותו.

בתקופת חודש הרמדאן ניתן יהיה לבקר באופן עצמאי ולרכוש את התוצרת (במחירים נוחים במיוחד) , ואילו במשך כל השנה ניתן לרכוש את המוצרים בחנויות שבסביבה, אז אם עוברים שם (או אם באים במיוחד) – שווה ביותר.

למחלבה יש דף פייסבוק , ואפשר גם בטלפון 0526785677 / מוחמד

משם חזרנו אל אום אל פאחם, עלינו בעליות תלולות עם נוף מרהיב ועצרנו בביתה של מנאל כרמאן, שמארחת בביתה לארוחות וסדנאות. מנאל, שתמיד חלמה לפתוח מסעדה, מגשימה את חלומותיה במסעדה ביתית (בתיאום מראש) ומגישה מיטב המטעמים המסורתיים לפי מתכונים של סבתא.

אנחנו טעמנו שם שפע רב של מנות יפיפיות שאי אפשר להתחיל לספור, אז רק אציין את החביבות עלי ביותר- מנות קציצות- בשריות או צמחוניות שהוגשו בכלים שצופו בבצק לחם, ששמר על החום והטריות, ונראה כל כך מפתה שקשה היה להתאפק ולא לשבור אותו כדי לגלות את האוצרות שמתחת, לחמניות עסיסיות שאי אפשר לסרב להם גם אם יודעים שזה יסתום אותנו סופית, והשיחוק הגדול שכולם הסכימו עליו פה אחד- ממרח פול בסגנון חומוס, עם בצל מטוגן, וכמובן מקלובה קלאסית עם חצילים ואורז, ושולחן מתוקי סולת.

מנאל, בוגרת "תדמור" מעבירה בביתה סדנאות בישול ללא גלוטן ובישול טבעוני בהתאם לביקוש. בביתה של מנאל יש גם חדר לינה לזוג למי שרוצה לחוות את המקום במלואו.

(ובתמונה למטה- תראו איזה יופי המאפה במצב סגור ובמצב פתוח)

כתובת: אום אל פחם  טלפון: 052-4247406

(למעלה- חוץ מאוכל טעים, יש למנאל גם חצר יפיפיה ופורחת).

משם המשכנו ל"ביירות הקטנה" היא שפרעם- מקום בו מתגוררים ערבים, נוצרים ודרוזים, ומפורסמת בכמה פנינים קולינריות.

(למעלה- הנופים המדהימים של כל הסביבה, שווה לעצור במיוחד ולצפות).

שפרעם קיבלה את פנינו במבצר עתיק, שבסיורי "לילות רמדאן" אפשר יהיה לסעוד בו בחגיגיות רבה את סעודות ה"איפטר", וגם בשמש עליזה שזרחה כשסיירנו בסמטאות. למרות שהסיור היה קולינרי בעיקרו, אי אפשר היה להחמיץ בכל זאת כמה אוצרות כמו השוק העתיק, הארכיטקטורה וכמובן אותה פינת רחוב שבה יש גם מסגד, גם בית כנסת וגם כנסיה ביחד. המפתח לבית הכנסת נמצא אצל המשפחה השכנה שמוסרת אותו לכל מי שרוצה לבקר, ושווה להכנס לכמה דקות ולספוג את האווירה המיוחדת. ושווה להסתכל ממול, על הבית שצמוד לכנסיה ומעוטר כולו בפרחים צבעוניים.

(למעלה- בית הכנסת העתיק, למטה סביבת הכנסייה)

ואיך אפשר בלי מבט על שמראה את יופיה של כל העיר?

הזכרתי מקודם את המושג "הפנינים הקולינריות של שפרעם",  ויש הרבה כאלה, אנחנו התמקדנו בבולטות והתחלנו בבשרים, שכן שפרעם ידועה בבשרים האיכותיים והטריים הנמכרים בה.

ביקרנו באיטליז "מותעז בארכת" ברחוב המרכזי של שפרעם. הדבר הראשון שראינו היה (כמובן מעבר לנתחים הרבים) טבלאות ענק ובהם פירוט של כל נתח ונתח ומה השימוש האופטימלי בו- על האש, בתבשיל, או בכל צורה אחרת. כמובן שניתן גם להעזר במועתז  שהוא מומחה לבשר ומבין מה הלקוח רוצה לעיתים יותר מהר ממה שהלקוח הספיק להגיד. בארוחות האיפטר יש מנות מיוחדות בשריות שצריך להתאים להן את הבשר במדויק. האיטליז כולו מבוסס על בשר טרי שנשחט אחת לשישה ימים, ולא עובר הקפאה או יישון, ובזמן ששהינו שם היו לקוחות שהגיעו אפילו מאזור עפולה.

כתובת: שפרעם (הרחוב המרכזי)  טלפון: 0526950196 שעות פתיחה: 09:00 19:00

 

אחרי הבשר צריך גם מתוקים- ואין כמו הרמדאן לאכול את כל הדברים הטובים האלה, שטבולים בהמון סירופ סוכר ועושים לנו ממש שמח בפה (וגם בארנק, המחירים מאד נוחים). כדי לטעום את המתוק מתוק הזה הגענו לממתקי "אלמאכרום" , גם הם בשפרעם, ראינו כיצד עושים את הכנאפה המפורסמת שלהם, ואחר כך לא ידענו מה לבחור, ובסופו של דבר כולנו קנינו שקיות מלאות כל טוב הביתה.

הממתקים כולם עשויים בעבודת יד במקום, וכוללים את המפורסמים כמו קטאיף ובקלווה, ואת הפחות מוכרים אבל טעימים בטירוף כמו כדורי ה"אוואמי" – כדורי בצק מטוגנים ספוגים בסירופ סוכר וממכרים בלי סוף.

(למעלה- ככה עושים כנאפה, למטה – כל החגיגה המתוקה)

הגבינה למאפים ולממתקים מגיעה מאותה מחלבה שהיינו בה בתחילת הסיור- אלרוחה.

בחנות ניתן לבקר גם עצמאית כמובן וגם במסגרת סיור "בביירות הקטנה שבגליל".

כתובת : שפרעם טלפון: 054-8008910

ולבסוף…

זה שאכלנו ממתקים לא אומר שלא צריך לאכול גם גלידה, בטח שלא גלידה מיוחדת במינה.

ואיפה היא? ב"גלידת שפרעם" – כמובן בשפרעם. הגלידריה,  שקיימת מ1939 ועובדים בה שלושה דורות, מייצרת גלידה לפי מתכון עתיק שכולל את תבלין המסטיקה (אלת המסטיק) שמגיע מיוון. בגלידריה אמנם יש טעמים רבים ופופולאריים אבל הגלידה עם המסטיקה כוללת שלושה טעמים בלבד- לימון, ווניל ופיסטוק, ובכדורי ענק בכוסות או גביעי וופל.

היום כדי לעמוד בביקוש, הגלידה מיוצרת במכונות שיובאו מאיטליה, אבל תוך הקפדה לשמור על הטעמים המדוייקים והאיכות, והתורים ארוכים מאד.

כמובן שטעמתי, והמסקנה שלי – הטעם החביב עלי היה הפיסטוק, הלימון יותר חמצמץ, מתאים למי שרוצה לרענן את החייך ואת הגוף מהחום שבחוץ. הווניל יותר קלאסי אם כי את המסטיקה אי אפשר לפספס. אני חיסלתי עד תום. אפשר כמובן לרכוש גם בקופסאות. והמקום פתוח החל מתשע בבוקר עד אחת בלילה (ביום ראשון פותחים בארבע אחרי הצהרים).

שפרעם מרכז העיר- רחוב גיבור 42 ט"ל 04-9865428

ניתן לבקר במקום עצמאית, או עם הסיור של לילות רמדאן 'בביירות הקטנה שבגליל'.

ואם כבר בשפרעם שווה לבדוק את חנויות הקליה הרבות והריחניות , שבדרך כלל כוללות גם ים של שוקולדים וממתקים.

חשוב לזכור- לביקורים במקומות כמו מסגדים, יש להגיע בלבוש צנוע המכבד את המקום.

השנה הרמדאן מסתיים ב5 ליולי, ומזג האוויר נפלא כך שאפשר לבלות שוב ושוב בלילות הקסומים של הרמדאן.

#לילות_רמאדן

 

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s